Cromvlietpark The Hague – Play houses

  • Client:
    Gemeente Den Haag
  • Designer:
    Studio Barbara Vos

Concrete play houses

These concrete play houses for children are part of the new parc ‘Cromvlietpark’ which will be realised in 2019 and 2020. Studio Barbara Vos worked on several designs in the parc.

Children love to play in little houses. Often they built houses of old bed sheets and sticks. It is very handy for them when a solid construction of the house would already be standing. Children can complete these houses using their own imagination. Parents can keep an eye on their children by taking place on the benches attached to the houses. The houses will be placed in a group with various dimensions. On the outside of the houses their will be a concrete relief, based on different cultures out of the local neigbourhood, like the beautiful Turkisch or Moroccan tile art.

Sant en Co
The Cromvlietplein in the Molenwijk located in The Hague is due for renewal. At first glance it is a great place in the neighborhood, with cows, allotments and playgrounds, which is used intensively. At the same time, the area looks gray, with many fences and wide stony sidewalks. Above all, the square is fully programmed to the brim and therefore inaccessible. The question that we have asked the people is: “where is the park?”. The purpose of constructing the Wijkpark Cromvlietplein is that it will work as a flywheel for the whole of Molenwijk. The renewal will create a stage for the neighborhood. Here activities and events can take place to strengthen social cohesion, ownership and employment (synergy). A neighborhood park conceived and built by and for residents and entrepreneurs from Laak. Participation is indispensable for this project.

Power of the park
We strengthen the power of the park by finding a new balance between multifunctional use of the park and delimited monofunctional greenery. The park is being transformed into a more scenic park. This is caused by a slightly accentuated landscape and a rich and varied planting, which increases biodiversity. The design of the park stimulates movement, activities and events that increase the social cohesion, the sense of we. The paths come together in the park heart; a space for meeting with room for holding a small event. The result is a multifunctional neighborhood park with a rural allure that works as a flywheel for further improving the neighborhood.

Source: Sant en Co.

Related Entries