Cromvlietpark The Hague – Play houses

  • Client:
    Gemeente Den Haag
  • Designer:
    Studio Barbara Vos

Betonnen speelhuisjes

Deze betonnen speelhuisjes zijn onderdeel van het nieuw te realiseren ‘Cromvlietpark’  welke gereed zal zijn in 2020. Studio Barbara Vos werkte mee aan verschillende ontwerpen voor het park.

Kinderen vinden het altijd leuk om in huisjes te spelen. Vaak bouwen ze huisjes en hutten van kleden. Hoe leuk is het als de basis van deze huisjes al staat. De kinderen kunnen naar hun eigen inzicht en fantasie deze huisjes verder ‘aankleden’, in het echt of in hun fantasie. De ouders kunnen een oogje in het zeil houden door aan de zijkanten van de huisjes plaats te nemen op bankjes welke aan de huisjes bevestigd zijn. De huisjes staan gegroepeerd, in verschillende afmetingen.  Op de huisjes worden reliëfs aangebracht uit de verschillende culturen uit de wijk, bijvoorbeeld een Turks of Marokkaans tegelpatroon.

Sant en Co
Het Cromvlietplein in de Haagse Molenwijk is aan vernieuwing toe. Op het eerste gezicht is het een prima plek in de wijk, met koeien, volkstuintjes en speelgelegenheid, die intensief gebruikt wordt. Tegelijkertijd oogt het gebied grauw, met veel hekken en brede stenige stoepen. Bovenal is het plein tot de rand toe vol geprogrammeerd en daardoor ontoegankelijk. De vraag die wij de mensen voor hebben gelegd is: ‘waar is het park?’.

Het doel van de aanleg van het Wijkpark Cromvlietplein is dat het als vliegwiel zal werken voor heel Molenwijk. De vernieuwing zal leiden tot een podium voor de wijk. Hier kunnen activiteiten en evenementen plaatsvinden ter versterking van de sociale cohesie, eigenaarschap en werkgelegenheid (synergie). Een wijkpark bedacht en gebouwd door en voor bewoners en ondernemers uit Laak. Bij dit project blijkt participatie onmisbaar.

Kracht van het park
We versterken de kracht van het park door een nieuwe balans te zoeken tussen multifunctioneel gebruik van het park en afgebakend monofunctioneel groen. Het park wordt getransformeerd naar een meer landschappelijk park. Dit ontstaat door een licht geaccidenteerd landschap en een rijke gevarieerde beplanting waardoor de biodiversiteit toeneemt. De inrichting van het park prikkelt beweging, activiteiten en evenementen die de sociale cohesie, het wij-gevoel, doen toenemen. De paden komen samen in het parkhart; een ruimte voor ontmoeting met plaats voor het houden van een klein evenement.
Het resultaat is een multifunctioneel wijkpark met landelijke allure dat werkt als een vliegwiel voor het verder verbeteren van de wijk.

Bron: Sant en Co.

Related Entries