Cromvlietpark The Hague – Coffee corner

  • Client:
    Gemeente Den Haag
  • Designer:
    Studio Barbara Vos

Koffiecorner Molenwijk in Cromvlietpark

Deze koffiecorner dient als ontmoetingsplek, maar ook als educatieplek. Er wordt op verschillende manieren zichtbaar getoond waar koffie vandaan komt, het begint als een plant, daarna een boon, wordt geplukt, geroosterd, wel of niet gemalen. Er zijn veel koffiedrinkers in de wijk, elk met een eigen cultuur. Deze culturen komen terug in de koffiecorner, er worden veel verschillende koffiesoorten aangeboden, passende bij de landen van herkomst uit de wijk. Samen met de bewoners wordt er een object gemaakt van oude porseleinen koffiekannen. Bewoners uit de wijk kunnen ook werkzaam zijn in deze koffiecorner.

Studio Barbara Vos heeft bijgedragen aan het ontwerp voor het nieuw in te richten ‘Cromvlietpark’ in Den Haag. Voor een van de deelopdrachten hebben we een ontwerp gemaakt voor de koffie corner en een leslokaal in de kinderboerderij.

Sant en Co
Het Cromvlietplein in de Haagse Molenwijk is aan vernieuwing toe. Op het eerste gezicht is het een prima plek in de wijk, met koeien, volkstuintjes en speelgelegenheid, die intensief gebruikt wordt. Tegelijkertijd oogt het gebied grauw, met veel hekken en brede stenige stoepen. Bovenal is het plein tot de rand toe vol geprogrammeerd en daardoor ontoegankelijk. De vraag die wij de mensen voor hebben gelegd is: ‘waar is het park?’.

Het doel van de aanleg van het Wijkpark Cromvlietplein is dat het als vliegwiel zal werken voor heel Molenwijk. De vernieuwing zal leiden tot een podium voor de wijk. Hier kunnen activiteiten en evenementen plaatsvinden ter versterking van de sociale cohesie, eigenaarschap en werkgelegenheid (synergie). Een wijkpark bedacht en gebouwd door en voor bewoners en ondernemers uit Laak. Bij dit project blijkt participatie onmisbaar.

Kracht van het park
We versterken de kracht van het park door een nieuwe balans te zoeken tussen multifunctioneel gebruik van het park en afgebakend monofunctioneel groen. Het park wordt getransformeerd naar een meer landschappelijk park. Dit ontstaat door een licht geaccidenteerd landschap en een rijke gevarieerde beplanting waardoor de biodiversiteit toeneemt. De inrichting van het park prikkelt beweging, activiteiten en evenementen die de sociale cohesie, het wij-gevoel, doen toenemen. De paden komen samen in het parkhart; een ruimte voor ontmoeting met plaats voor het houden van een klein evenement.
Het resultaat is een multifunctioneel wijkpark met landelijke allure dat werkt als een vliegwiel voor het verder verbeteren van de wijk.

Bron: Sant en Co.

Related Entries