Cromvlietpark The Hague – De Baanbreker

  • Client:
    Gemeente Den Haag
  • Project URL:
  • Designer:
    Studio Barbara Vos

Studio Barbara Vos heeft bijgedragen aan het ontwerp voor het nieuw in te richten Cromvlietpark in Den Haag. Voor een van de deelopdrachten hebben we een ontwerp gemaakt voor een speelplein naast de school ‘De Baanbreker’. Het nieuwe speelplein beschikt nu over sterke beplanting welke tegen een stootje kan van rennende en springende kinderen, genoeg plaats voor ouders om te zitten en de spelende kinderen in de gaten te houden, speel elementen, rubberen vloeren om op te vallen, alles in een afgestemd kleurenschema van geel, groen en blauw. Dit gedeelte van het park is gerealiseerd door ‘Donkergroen’ hoveniers.

Sant en Co
Het Cromvlietplein in de Haagse Molenwijk is aan vernieuwing toe. Op het eerste gezicht is het een prima plek in de wijk, met koeien, volkstuintjes en speelgelegenheid, die intensief gebruikt wordt. Tegelijkertijd oogt het gebied grauw, met veel hekken en brede stenige stoepen. Bovenal is het plein tot de rand toe vol geprogrammeerd en daardoor ontoegankelijk. De vraag die wij de mensen voor hebben gelegd is: ‘waar is het park?’.

Het doel van de aanleg van het Wijkpark Cromvlietplein is dat het als vliegwiel zal werken voor heel Molenwijk. De vernieuwing zal leiden tot een podium voor de wijk. Hier kunnen activiteiten en evenementen plaatsvinden ter versterking van de sociale cohesie, eigenaarschap en werkgelegenheid (synergie). Een wijkpark bedacht en gebouwd door en voor bewoners en ondernemers uit Laak. Bij dit project blijkt participatie onmisbaar.

Kracht van het park
We versterken de kracht van het park door een nieuwe balans te zoeken tussen multifunctioneel gebruik van het park en afgebakend monofunctioneel groen. Het park wordt getransformeerd naar een meer landschappelijk park. Dit ontstaat door een licht geaccidenteerd landschap en een rijke gevarieerde beplanting waardoor de biodiversiteit toeneemt. De inrichting van het park prikkelt beweging, activiteiten en evenementen die de sociale cohesie, het wij-gevoel, doen toenemen. De paden komen samen in het parkhart; een ruimte voor ontmoeting met plaats voor het houden van een klein evenement.
Het resultaat is een multifunctioneel wijkpark met landelijke allure dat werkt als een vliegwiel voor het verder verbeteren van de wijk.

Bron: Sant en Co.

Related Entries